Onderhoud natuursteen

Voor het onderhoud van het Chinese Hardsteen is het belangrijk dat we kijken waar de tegels verwerkt gaan worden. Indien dit in een natte ruimte is (bijv. badkamer, wc, douche), dient het namelijk anders behandeld te worden dan wanneer het in een droge huis/studeer kamer wordt verwerkt. Wanneer de Chinese hardsteen in aanraking komt met water dient het oppervlak goed beschermd te zijn. Dit kunt u doen door te impregneren. Impregneren is het aanbrengen van een beschermlaag in de toplaag van uw natuursteen dat het binnendringen van water, vocht, olie en vet voorkomt.

De naam natuursteen geeft al aan dat het om een natuurlijk product gaat. Blokken steen die uit de bergen worden geschoten of gezaagd worden in plakken gezaagd, op maat gemaakt en geschuurd, gezoet of gepolijst. Uw product is gereed. Zo natuurlijk als het was toen het nog in de berg zat zo natuurlijk is het materiaal als het bij u als vloertegel, dorpel, vensterbank, aanrechtblad of tafel in huis staat of ligt. En elk natuurproduct heeft onderhoud nodig. We willen u graag enige tips geven over de verschillende materialen en het onderhoud ervan. Het niet onze bedoeling om bepaalde onderhoudsproducten te promoten. Soms zijn de middelen uit grootmoeders tijd zeer adequaat. Zoekt u echter een product dan kunt u daarvoor uiteraard ook bij ons terecht.
Het is een misverstand dat er bij het polijsten een beschermlaagje achterblijft op de steen. De glans wordt niet bereikt door er iets op aan te brengen, maar door de steen steeds fijner uit te slijpen. Daardoor worden de oneffenheden weg geslepen en ontstaat er een steeds dichter oppervlak. Bij het afpolijsten ontstaat tenslotte de 'druppel'-glans die de kleuren en de schakeringen daarin op zijn mooist laat zien. 

Belgisch hardsteen

Een fossiel gesteente dat in België wordt gevonden. De voornaamste eigenschappen zijn dat het van gemiddelde hardheid is, goed te bewerken, zowel machinaal als met hamer en beitel, en voor vele toepassingen binnen en buiten geschikt is.
Bij buitengebruik als dorpels, treden, bordessen, trappen enz. is het zaak het materiaal in weer en wind te laten geworden. Het zal dan licht verweren en grijs mat van oppervlakte worden en blijven. Bij vervuiling kan het onderhoud bestaan uit het afnemen met water waarin een weinig groene zeep is opgelost. Hierdoor zullen lichte krassen enigszins gecamoufleerd worden en blijft het oppervlak gladder. Overigens is de slipvastheid van Belgisch hardsteen erg goed. Gebruik buiten nooit was van welke soort dan ook omdat de steen daar vlekkerig van wordt
Bij sterke vervuiling door vet of smeer kan de vlek met wasbenzine op terpentijn verwijderd worden. Ook kan licht opschuren een middel zijn. Houdt er dan wel rekening mee dat u het hele oppervlak zult moeten schuren omdat anders de plekken waar u geschuurd heeft teveel zullen opvallen.
 

Raamdorpel.nl maakt gebruik van cookies. Bezoek je onze site, dan ga je akkoord met het plaatsen van Cookies. AKKOORD